maandag 23 november 2009

Een kink in de kabel

Zoals veel ouders hebben wij goed nagedacht over de naam van onze zoon, Pepijn. Mag niet rijmen op vieze woorden of gekke combinaties vormen met de achternaam. Dit geldt natuurlijk voor de Nederlandse situatie. Denkend aan Frankrijk hebben we uitgezocht wat Pepijn betekent. “Pepin” (zo spreken Fransen het uit) staat voor “moeilijkheidje of “kink in de kabel”. Da’s geen goed begin voor een eerste schooldag, heeft hij meteen een traumaatje.


Toch maar even verder gezocht en teruggegaan in de geschiedenis. In de 8e eeuw leefde “Pippijn le Bref” oftewel “Pepijn de Korte”. Dit had niets te maken met zijn lengte, maar het feit dat hij kort van stof was, een man van weinig woorden. Enige gelijkenis met onze Pepijn houdt hier dan ook op.

Pippijn le Bref (715-768) was koning van de Franken en getrouwd met Bertrada de Laon (bijgenaamd “Berta met de grote voet”, omdat haar ene voet opmerkelijk groter was dan de andere). Ze kregen vier kinderen Carloman, Karel, Gisela en Pepijn. Hij wordt opgevolgd door Carloman en Karel de Grote.

Zo, en nu ga ik onze koning een verhaaltje voor het slapen voorlezen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten